GreekEnglish (UK)

Συνταγές με γραβιέρα

.

Φοντύ με γραβιέρα

Μια κλασσική συνταγή για παραδοσιακό γαλλικό φοντύ

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 400 γραμ. γραβιέρα (κομμένη σε κομματάκια)
  • 300 γραμ. τυρί έμμενταλ (κομμένο σε κομματάκια)
  • 1 1/3 φλιτζ. κιρς
  • 1 1/3 φλιτζ. άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κουτ. γλυκού καυτερά μπαχαρικά
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγο τριμμένο άσπρο πιπέρι
  • 15 φέτες άσπρο ψωμί κομμένο σε μικρά κυβάκια (χωρίς την κόρα)

Εκτέλεση:

  • Κόβετε το σκόρδο στη μέση και τρίβετε με αυτό το κατσαρολάκι του φοντύ. Τοποθετείτε το κατσαρολάκι πάνω στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τα τυριά κομμένα σε μικρά κομμάτια (για να λιώσουν εύκολα και γρήγορα) και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.
  • Συνεχίζετε το ανακάτεμα και προσθέτετε το κρασί, το κιρς και τα μπαχαρικά. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Όταν το ζουμί είναι έτοιμο, μεταφέρετε το κατσαρολάκι πάνω στο καμινέτο, το οποίο έχετε ανάψει σε χαμηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να κρατά λιωμένο το τυρί. Αν δείτε ότι το τυρί πάει να πήξει, αυξήστε τη θερμοκρασία του καμινέτου.

Σερβίρισμα:

Προσφέρετε σε ένα καλαθάκι τις μπουκίτσες ψωμιού ραντισμένες με κιρς ή κονιάκ ή αλειμμένες με λίγο βούτυρο και σκόρδο. Για κρασί, πιείτε από αυτό που χρησιμοποιήσατε στην παρασκευή του ζωμού του φοντύ.

.

Αλμυρό κέικ με γραβιέρα

Μια διαφορετική πρόταση για μια πασίγνωστη συνταγή! Εμείς λέμε ότι αξίζει τον κόπο!!

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φαρίνα κόκκινη
  • 3 αυγά
  • 400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 3/4 του φλιτζανιού σπορέλαιο
  • 2 πιπεριές σε κυβάκια
  • 70 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
  • λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με το γιαούρτι, το σπορέλαιο και 1 πρέζα αλάτι.

Προσθέτουμε το αλεύρι και τέλος το τυρί, το ζαμπόν, τις ελιές ψιλοκομμένες και τις πιπεριές.

Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και βάζουμε το μίγμα.

Ψήνουμε στους 180 οC για 50 λεπτά.

 

Καλή επιτυχία!!

.

Τάρτα με γραβιέρα, σταφίδες και κανέλα

Μια συνταγή αρκετά εύκολη, διαφορετική και πεντανόστιμη!

Υλικά:

Για τη ζύμη :

  • 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ αλατι
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κομματάκια)
  • παγωμένο νέρο

Για τη γέμιση :

  • 2 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1/4 κ.γ κανέλα σε σκονη
  • λίγο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει σαν μικρούς κόκκους. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα. Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα.
  2. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνια εργασίας σε ενα λεπτό κύκλο. Τη βάζουμε σε ενα στρόγγυλο αντικολλητικό ταψί, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε από πάνω ξερά φασόλια (για να μην φουσκώσει). Ψήνουμε για 15 λεπτά στο φούρνο .
  3. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το τυρί μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τις σταφίδες, το πιπέρι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλα.
  4. Ρίχνουμε την γέμιση στην προψημένη τάρτα και την ξαναβάζουμε στον φούρνο και την ψήνουμε για 25 λεπτά

Καλή Επιτυχία!!!!!

.

Ρολό με σφολιάτα, ζαμπόν και γραβιέρα

Εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή! Δοκιμάστε τη!

Υλικά (για 1 ρολό):

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 10 φέτες ζαμπόν
  • 300 γραμ. γραβιέρα
  • 500 ml γάλα
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα

Εκτέλεση:

  • Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
  • Μόλις η κρέμα δέσει, ρίχνουμε τη γραβιέρα τριμμένη. Ανακατεύουμε λίγο μέχρι να λιώσει και τραβάμε από τη φωτιά.
  • Δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι (ανάλογα με το τυρί) και προσθέτουμε όσο θέλουμε καθώς και λίγο πιπέρι αν επιθυμούμε.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Αφού έχουμε ξεπαγώσει καλά τη σφολιάτα, την κόβουμε στη μέση κατά μήκος ώστε να δημιουργηθούν δύο φύλλα.
  • Απλώνουμε στο ένα κομμάτι μία στρώση από τη μπεσαμέλ (κρύα) αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω.
  • Απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν και στρώνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και μετά τις υπόλοιπες φέτες ζαμπόν.
  • Αλείφουμε με νερό γύρω γύρω το άλλο κομμάτι φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να κλείσει το ρολό καλά.
  • Αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε στους 180 oC μέχρι να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!!!