GreekEnglish (UK)

Συνταγές με κεφαλογραβιέρα

.

Μανιτάρια με κεφαλογραβιέρα

Μοντέρνα και νόστιμη συνταγή

Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 500 γραμ. μανιτάρια
  • 2 φλιτζ. γάλα
  • λίγο βούτυρο
  • 4 αβγά
  • λίγη γαλέτα
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:

  • Πλένετε καλά τα μανιτάρια (αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβετε στα δύο) και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε καλά.
  • Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, το πασπαλίζετε με τη γαλέτα και απλώνετε μέσα του τα μανιτάρια.
  • Βράζετε το γάλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα 3/4 της κεφαλογραβιέρας.
  • Ρίχνετε το μείγμα πάνω στα μανιτάρια, τα πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και σκορπάτε πάνω τους μικρά κομματάκια βούτυρο. Πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα.
  • Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο γύρω στη μισή ώρα (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να δείτε ότι το γάλα έπηξε και έκανε κρούστα).

Καλή επιτυχία!!

 

.

Κολοκυθάκια με κεφαλογραβιέρα

Ανοιξιάτικη και νόστιμη

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 4 αυγά
  • 6 κουταλιές κοφτές τριμμένη φρυγανιά
  • 250γρ. ζαμπόν σε δύο φέτες, κομμένο σε κυβάκια
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 4 κουταλιές κρέμα γάλακτος – 1 ποτήρι γάλα
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλύντε τα κολοκυθάκια και καθαρίστε τα. Κόψτε τα σε ροδέλες, ροδίστε τα ελαφρά σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι και αφήστε τα να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ανακατέψτε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα στο μείγμα μαζί με το πιπέρι ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.

Αλείψτε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίστε το με τη μία κουταλιά τριμμένη φρυγανιά, αραδιάστε τα κολοκυθάκια μαζί με το ζαμπόν, το τυρί (αφού κρατήσετε 3-4 κουταλιές για να πασπαλίσετε την επιφάνεια) και τις 4 κουταλιές φρυγανιά. Περιχύστε τα με το χυλό.

Σκορπίστε από πάνω την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα, μία κουταλιά τριμμένη φρυγανιά και τη μαργαρίνη σε κομματάκια.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000C για 45’ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρετε το φαγητό ζεστό

Καλή επιτυχία!

 

.

Μοσχάρι με κεφαλογραβιέρα

Απλά τέλειο!!!

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι (ότι κομμάτι παίρνετε συνήθως για κοκκινιστό)
  • 4 πατάτες
  • 4 καρότα κομμένα μικρά κυβάκια
  • 300 γρ ψιλοκομμένα τοματάκια κονσέρβας (ή φρέσκια τομάτα και λίγο πελτέ)
  • ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι αρακάς
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα αλμυρή κομμένη (προτείνω Αμφιλοχίας)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το μοσχάρι μπουκίτσες, βάζουμε το λάδι να κάψει και το σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο.
  • Προσθέτουμε νερό (και τον πελτέ αν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκια τομάτα) αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και την κανέλα.
  • Το αφήνουμε να βράσει έως ότου γίνει το κρέας (αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό) συνολικά γύρω στις 4 ώρες.
  • Στις 3 ώρες περίπου προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες μικρές μπουκιές και τα καρότα.
  • Στις 3 ½ ώρες αφαιρούμε το ξύλο κανέλας, ρίχνουμε τον αρακά και τον αφήνουμε να βράσει. Εδώ θέλει προσοχή, όταν ρίξουμε τον αρακά το νερό πρέπει να είναι τόσο ώστε μόλις βράσει να έχει μείνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αν το κρέας έχει πολύ νερό, το αφήνουμε να το πιεί πριν ρίξουμε τον αρακά.
  • Μόλις γίνει, το ρίχνουμε σε βαθύ πήλινο σκεύος, το σκεπάζουμε με τη κεφαλογραβιέρα κομμένη σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο φούρνο ώσπου να λιώσει το τυρί.

 

Καλή όρεξη!

.

Πίτα Γιαννιώτικη με κεφαλογραβιέρα

Παραδοσιακή συνταγή!

Υλικά:

  • 650 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 500 γραμμάρια γάλα
  • 3 αυγά
  • Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
  • 4 φύλλα σφολιάτας

Εκτέλεση:

  • Βουτυρώνετε ένα ταψί, στρώνετε 1 φύλλο και το αλείφετε με βούτυρο.
  • Προσθέτετε το 1/3 της κεφαλογραβιέρας και σκεπάζετε με δεύτερο βουτυρωμένο φύλλο.
  • Συνεχίζετε με άλλο 1/3 του τυριού και το τρίτο βουτυρωμένο φύλλο, τελειώνοντας με την τρίτη στρώση τυριού και το τελευταίο βουτυρωμένο φύλλο.
  • Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και περιχύνετε την πίτα.
  • Ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Καλή σας όρεξη!